Rektör Prof. Dr. Tokaç'tan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tokaç, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı. Rektör Prof. Dr. Tokaç, mesajında şunları söyledi;

“Uygarlaşma yolunda katedilen mesafe ancak kadına verilen değer ve saygı ile ölçülebilir. Bugün bilim, siyaset, eğitim, kültür-sanat ve iş dünyasında hepimizi gururlandıran, başarılarıyla adından söz ettiren kadınlarımız, geleceğe ilişkin en büyük güvencemizdir.

Dünya barışının sürekli kılınması ve temel insan haklarının kullanılması, kadın-erkek herkesin eğitim düzeyinin yükseltilmesi ve cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına bağlıdır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın hak ve özgürlükleri konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Kız çocuklarımızdan başlayarak her yaştaki kadınlarımızın maruz kaldığı ayrımcı, dışlayıcı ve şiddet yoluyla ortaya çıkan hak ihlalleriyle mücadele konusunda yasal düzenlemelerle birlikte toplumun her kesiminin katkısı büyük önem taşımaktadır.

Gazi Mustafa Kemal; “Bir toplum aynı amaca bütün kadınları ve erkekleri ile beraber yürümez ise ilerlemesine teknik olarak imkan ve bilimsel olarak ihtimal yoktur” demek suretiyle Türk kadınına verdiği değeri ve kadının toplumların gelişmesinde ve ilerlemesindeki önemini vurgulamıştır.

Cennet annelerin ayakları altındadır buyruğuna yürekten inanan bir dinin mensubu olarak, kadınlara yönelik her türlü şiddete, ayrımcılığa ve istismara karşı olduğumuzu bu vesileyle belirtmek isterim.

Varlıklarıyla toplumumuzun her katmanına şekil veren kadınlarımızın değişik alanlardaki sorunlarının dile getirilmesinin sadece bu günle sınırlı kalmaması, daha adil ve eşit şartlarda yaşama hakkını elde etme ve cinsiyet ayrımcılığına maruz bırakılmamasını, nedeni ne olursa olsun kadına yönelen vahşi saldırıların durmasını ve durdurulmasını temenni ederiz.

Bu duygu ve düşüncelerle,  şiddetin, eşitsizliklerin, insan hakları ihlallerinin son bulması dileğiyle, başta Üniversitemizin kadın mensupları olmak üzere; ülkemiz ve dünyadaki bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, her alanda gösterdikleri başarılardan dolayı kendilerine saygılarımı sunuyorum.”

Prof.Dr. Mehmet Tokaç

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör V.