Rektör Prof. Dr.Tokaç'tan 14 Mart Tıp Bayramı Mesajı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tokaç, 14 Mart Tıp Bayramı ve Sağlık Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutladı.  Rektör Prof. Dr. Tokaç mesajında şunları kaydetti:

“Hayatlarını yaşatmak felsefesi üzerine kuran hekimlik mesleği yeryüzündeki en ulvi ve en mukaddes mesleklerden biridir. Hekimliği bu denli kutsal ve ulvi kılan, onun; yaşatmak, tedavi etmek, iyileştirmek esaslı, insana hizmet merkezli oluşudur.

Her çağda olduğu gibi bugün de tıp eğitimi zorlu ve özveri isteyen bir yaşam biçimidir. Hekimlik öğrenimi zor, eğitimi pahalı ve ömür boyu hızla değişen şartlara ve bilgilere ayak uydurmayı gerektiren fedakarlıklarla dolu bir meslektir. Öyle bir fedakârlıktır ki bu, öğrenimin en uzununu ve ömür boyu zorlu bir yaşam şeklini gerektirir.

Bir toplumun varlığı, gelişmesi, ilerlemesi insanların sağlıklı yaşam sürmeleri ile mümkündür. Çünkü sağlıklı birey gelişime ortak olur, kalkınmaya ve ilerlemeye katkı sağlar. Sağlık, öncelikli olarak bir yaşam hakkıdır. Ülkemizde çok iyi yetişmiş, üst düzeyde donanımlı, yeniliklere açık ve ileri teknolojileri uygulayabilen hekimlerimizin sayısı giderek artmaktadır.

Hekimlerin daha iyi sağlık hizmeti üretmeleri, kendi sağlıklarını koruyabilmeleri, daha verimli çalışabilmeleri ve bunlara ek olarak üniversitelerde çalışan hekim öğretim üyelerinin nitelikli, donanımlı Tıp doktoru ve uzman hekim yetiştirmeleri, araştırmaya zaman ayırabilmesi, gerekli temel koşulların sağlanmasıyla mümkündür.

Hangi koşul içinde olursa olsun, hekim savaşta, afette olduğu gibi hiç düşünmeden görevini elinden geldiğince en iyi yapmak için çalışır. Bunun unutulmaz örneği 1915 yılında Çanakkale Savaşına giden tıbbiyelilerin Anafartalar ve Conkbayırı’nda tümüyle şehit olmaları ve o yıl Tıbbiyenin mezun verememesidir.

Şartlar ne olursa olsun, fert ve toplumun sağlığını korumak, insanların mutluluğunu sağlamak, herkesin derdine çare olmak için koşan hekimlerimizin, bu kutsal görevi büyük bir özveri ve meslek aşkıyla yerine getirirken; hak etmedikleri olumsuz davranışlara ve şiddete maruz kaldıklarını üzüntüyle görmekteyiz.

Bu duygularla, tıp tarihine damgasını vurmuş çok değerli bilim insanlarımızı ve şiddet kurbanı olan merhum hekimlerimizi rahmetle anıyoruz.

Canı pahasına dünyanın en zor ancak en onurlu görevlerinden birini yapan meslektaşlarımın, bölücü teröre karşı güvenlik güçlerimizle birlikte ön saflarda yer alan hekim, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını içtenlikle kutluyorum.”

Prof. Dr. Mehmet Tokaç

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü