HZ. PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, anlamlı bir programa ev sahipliği yaptı. İzmir İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İKÇÜ İslami ilimler Fakültesi tarafından organize edilen “Hz Peygamber ve Güven Toplumu” temalı panel, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Panele; İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İKÇÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kurt ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, İzmir Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Şamil Ok’ un Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Sinevizyon gösteriminin ardından açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Akhan; “ Bugün bizi burada toplayan; insanlığa kurtuluş müjdesi olan, insanı ve insani değerleri yükselten, ahlaki erdemleri yaşayarak öğreten sevgili Peygamberimizdir. O’nu gönlümüzde böylesine diri tutan, Rabbinden getirdiği risaleye duyduğumuz ihtiyaçtır. O, hayata ve gönüllere şifayı taşıyan elçi,  kaybolduğumuz girdabın pusulasıdır. Ezilen, zulüm gören, acı içinde kıvranan insanlığın muhtaç olduğu merhamettir, adalettir, şefkattir. O, hepimizin bu günlerde en çok ihtiyaç duyduğu güvenin kendisidir.” dedi.

“Güven Bunalımı Oluşturuldu”

Panele başkanlık eden İKÇÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse ise “Bu seneki panelimizin konusu Hz. Peygamber ve Güven Toplumu. Maalesef bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de  güven bunalımı oluştu. En büyük problem din adına oluşturulan güvensizlik. Dinin suiistimal edilmesinden dolayı ortaya çıkan problemler hepimizi derinden etkiledi. O sebeple Diyanet İşleri Başkanlığı toplumun bilgilenmesi açısından bu konuyu yeniden masaya yatırma kararı aldı” dedi.

“Güvenin Yolu; İnanmaktan Geçer”

Yaşayabilmenin en önemli esaslarından birinin “güven” olduğunu söyleyen İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu; “Kur’an-ı Kerim’in nihai hedefine baktığımızda dünyada Allah’ın razı olduğu hayatın yaşanması ve buna eşlik eden insan canının iffet ve onuru ile kazançlarının da korunmasıdır.  İslam âlimleri genellikle bu hedefi; dinin, canın, aklın, neslin ve malın koruması şeklinde tarif etmişlerdir.” dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ise güvenli bir toplumun öğretmenin yetiştireceği öğrencilerle birlikte sağlanacağı tespitinde bulundu. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kurt ise “Güvenli toplumlarda işlem maliyetleri daha az olacaktır.  Güven toplumu olmak İslam’ın ideal ettiği bir toplum anlayışıdır. Bunun yolu da inanmaktan, imandan ve doğru bir Müslüman olmaktan geçmektedir.” ifadelerini kullandı.