İKÇÜ’NÜN SELÇUKLU YOLCULUĞU BİRGİ’DE DEVAM ETTİ

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 4 Mayıs Perşembe günü Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Anadolu’da Selçuklu Dönemi” başlıklı etkinliğin ikinci ayağı, Selçuklu geleneğini eserleriyle günümüze taşıyan ve bir süre Aydınoğulları Beyliği’ne merkezlik etmiş olan Birgi’de gerçekleştirildi.

MÜZİKLE, RESİMLE, BİLGİYLE; SELÇUKLU DÖNEMİ…

Birgi tarihinin sessiz tanıklarından biri olan Derviş Ağa Medresesi avlusunda gerçekleştirilen etkinlik, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan GÖKÇE, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut BADEM ve Ödemiş Kaymakamı Celil ATEŞOĞLU’nun açılış konuşmaları ile başladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nden Arş. Gör. Cem ÇIRAK ve Sinem BOZKURT’un icra ettiği, Selçuklu musikisinden esintiler taşıyan müzik ziyafeti, ilgi ile dinlendi. Etkinlik, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan GÖKÇE’nin başkanlığında, tarih, kültür ve medeniyet açısından Anadolu’da Selçuklu döneminden Beylikler ve bu arada Aydınoğulları Beyliği’ne geçiş çizgisinin ele alındığı bir panelle devam etti. Panele; Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet ERSAN, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cahit Telci ve Yrd. Doç. Dr. Sema GÜNDÜZ KÜSKÜ konuşmacı olarak katıldı. Panelde, Beylikler, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Selçuklu döneminde Anadolu’da atılmış olan sağlam temel üzerinde inşa edilmiş olması gerçeğinden hareketle, tarihi devamlılığın farkındalığının önemine vurgu yapıldı.

Etkinlik, Selçuklu eserlerinin verdiği ilhamla, çok sayıda sanatçı tarafından hazırlanan çini, seramik, tezhip ve minyatürlerden oluşan ve bir hafta süreyle ziyaret edilebilecek olan karma serginin açılışı ile son buldu.

Tarihi mekânda gerçekleştirilen etkinlikler, akademisyenler, bürokratlar, eserleri ile sergiye katılan sanatçılar yanında, Ödemiş ve Birgi halkı tarafından da ilgiyle takip edildi.