İKÇÜ Psikoloji Laboratuvarları Açıldı

Eğitimde teorik bilgi ile birlikte uygulamaya önem ve öncelik veren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri bilimler Fakültesi, Medya ve İletişim Bölümü’nün ardından Psikoloji Bölümü’nü de uygulama alanlarına kavuşturdu.

2015-2016 Öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamış olan Psikoloji Bölümü, Klinik Psikoloji ve Deneysel Psikoloji laboratuvarlarının hizmete açılmasıyla birlikte öğrencilerine sınıf ortamında kazandıkları teorik bilgiyi pratiğe dökme imkânı sağlamış oldu.

Psikoloji uygulama laboratuvarları içinde bir adet deneysel psikoloji ünitesi ile bir adet klinik gözlem ve görüşme ünitesi bulunmaktadır. Deneysel psikoloji ünitesinde bilgisayar destekli algı, dikkat, bellek ve üst biliş araştırmaları yürütülecektir. Bu ünitede aynı zamanda öğrencilerimiz, sorumlu öğretim elemanları kılavuzluğunda kendi araştırma projeleri için gerekli literatür taramalarını ve veri analizlerini yüksek teknolojideki bilgisayarları kullanarak gerçekleştirebileceklerdir.

Klinik gözlem ve görüşme ünitesi ise, birbirlerinden aynalı cam ile ayrılan klinik görüşme odası ve klinik gözlem odasından oluşmaktadır. Bu laboratuvarda öğrencilerimiz klinik görüşmeler, rol canlandırma çalışmaları ve psikolojik test uygulamaları yapabileceklerdir. Bu ünitede yer alan özel aynalı cam sayesinde, gözlem odasındaki öğrenciler, gönüllü katılımcılara yapılan psikolojik müdahale ve değerlendirme uygulamalarını o anda izleyebilecek, aynı zamanda öğretim elemanlarından gerekli süpervizyonu alabilme fırsatı elde edeceklerdir. Gözlem odası aynı zamanda ileride açılacak psikoloji yüksek lisans ve doktora programlarının derslerinde kullanılabilecek büyük bir toplantı odasını da içinde barındırmaktadır.

Kendilerine ayrılan laboratuvar ortamında aynı zamanda Sosyal Psikoloji gibi diğer alanlarda ihtiyaç duyulan test ve terapi uygulamalarına da uygun bir biçimde dizayn edilmiş olan laboratuvarlar, sadece öğretim üyelerinin değil, öğrencilerin de beğenisini kazandı.

Açılış törenine katılan, aynı zamanda Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanlığı görevini de uhdesinde bulunduran Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, açılan laboratuvarlarla birlikte Psikoloji Bölümü’nün Türkiye ve Dünya standartlarında bir uygulama alanına kavuşmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek sözlerine başladı. Yoğun programları nedeniyle açılışa katılamayan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’ye sağladığı imkânlardan dolayı müteşekkir olduklarını ifade eden Gökçe, ayrıca bölüm öğretim üyeleri ve elemanları başta olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. Turan Gökçe’nin hayırlı ve uğurlu olması, öğrencilerin başarılarını arttırması, staj ve mezuniyet sonrası istihdam imkânlarına beklenen katkıyı sağlaması dilekleriyle gerçekleştirilen açılış törenine Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Sevinç Tok ve öğretim üyeleri ile birlikte, öğretim elemanları ve öğrenciler eksiksiz katıldı.