İZTO ve İZMİR ÜNİVERSİTELERİNDEN ÖRNEK GÜÇ BİRLİĞİ

İzmir’de Akıllı Yerli Dönüşüm

Sanayi 4.0 dönüşümü kapsamında, İzmir'deki üniversiteler ile iş dünyası arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve ortak bir yol haritası belirlenebilmesi amacıyla ‘EndüsTRy 4.0‘ Çalıştayı yapıldı.

Çalıştayda, dönüşümün İzmir’e ve ülkemize sunacağı fırsatlar ile bu fırsatlardan maksimum düzeyde fayda sağlanabilmesi için yapılabilecek çalışmalar ele alındı.

İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya, İZTO adına Meclis Başkan Yrd. İrfan Erol, Bilgisayar Donanım Tek. Komite Bşk. Vahit Çimen, Bilgi Teknolojileri Grubu Meclis Üyesi Dr.Ferzan Yalkut, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Adnan Kaya ile Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, Bakırçay Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden akademisyenler katıldı.

Hedef: “Milli ve Yerli Teknoloji”

Çalıştayla ilgili değerlendirmede bulunan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Adnan Kaya, Ülkemizin ihtiyaç duyduğu ve küresel alanda “Milli ve Yerli Teknoloji” geliştirme konusunda stratejik çalışmalar yapılması için “Şimdi Ege’ de Ortaklık Zamanı” fikrinden yola çıkıldığını kaydetti.

Prof.Dr.Kaya, “Endüstri 4.0 kavramının uygulanmasında sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler arasında köprü oluşturmak, çözümlerinin ortak bir platformda buluşması için  bölgemizin en büyük STK’larından olan İzmir Ticaret Odası öncülüğünde önemli bir adım atıldı. “Milli ve Yerli Teknoloji” geliştirme konusunda stratejik çalışmalar yapılmasına, İzmir’ de, İzmir Ticaret Odası, üniversiteler ve özel sektör ile bir dönüşüm mekanizması oluşturulmasıı adına   “EndüsTRy “isimli bir platform kurduk. Bu İzmir’in dijital dönüşümü adına çok önemli bir buluşma.” dedi.

İzmir’in Endüstri 4.0’a hazırlığına katkı…

Yerli dönüşüm için gerekli altyapı (IoT, Büyük Veri, Bulut Bilşim vb.) ihtiyaçlarının da belirleneceğini belirten Prof.Dr.Kaya, “Çalıştayda, öncelikli olarak dijital dönüşüm süreci ile ilgili İzmir genelinde durum tespiti yapılması, işletmelerin bu süreçteki acil ihtiyaçlarının tespit edilmesi, dönüşümün yaratacağı potansiyel, fayda ve maliyet ortaya koyularak kobi ölçeğinde sektörlerin belirlenmesi gibi konular da masaya yatırıldı.” diye konuştu.

EndüsTRy 4.0‘ Platformu kuruldu

İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Adnan Kaya, sanayideki dijital dönüşüm çalışmalarında personel ihtiyacının giderilmesi ve nitelikli istihdam başlıklarının da çalıştayda ele alındığını vurguladı. Prof.Dr. Kaya, ““Milli ve Yerli Teknoloji” geliştirme konusunda stratejik çalışmalar yapılması için ‘EndüsTRy 4.0‘ Platformu altında görev paylaşımını belirleyen merkezi koordinasyon ekibinin olması ve akabinde bu koordinasyonu uygun bir şekilde gerçekleştirecek bir fonlama mekanizmasının olması gerektiği konusunda hem fikir olundu.” dedi.